Jak wzbogacić dietę w witaminy i minerały wiosną?
Wielkimi krokami zbliża się wiosna. To czas, kiedy wielu z nas chce wrócić do formy po zimie. W zimne dni często nie mamy motywacji do zadbania o zdrową dietę. Jemy bardziej tłuste potrawy i mniej się ruszamy, a to sprzyja niechcianemu przyrostowi wagi. Nasz organizm jest osłabiony i potrzebuje witamin i składników mineralnych, których nie dostarczaliśmy mu podczas zimy. Jak zatem zadbać o siebie, kiedy nastanie wiosna?
Urozmaicona dieta
Postaraj się, aby twoja dieta była różnorodna. Pamiętaj, by znalazło się w niej dużo składników bogatych w witaminy i minerały, których będzie brakowało po zimie. Im bardziej urozmaicona dieta, tym większa szansa na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin.
Zadbaj o to, by w diecie było dużo warzyw i owoców. Możesz je spożywać w wersji surowej, gotowanej lub wyciskać z nich soki. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Zawierają węglowodany, z których czerpiemy energię. Nie zapominaj o nabiale – jest cennym źródłem białka. Mleko i produkty mleczne zawierają wiele witamin, takich jak witamina B2, A, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu, żelaza i wapnia). Jedz chude mięso, ryby i jajka.
Dobroczynne działanie witamin i minerałów
Każdy z mikroelementów ma wpływ na różne aspekty naszego zdrowia. Czy wiesz, za co odpowiedzialne są poszczególne witaminy i minerały?
- Witamina A – obniża poziomu złego cholesterolu, chroni przed zmianami miażdżycowymi, a także wspomaga proces powstawania kości oraz regeneracji komórek;
- witamina B – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej brak może powodować problemy z koncentracją;
- witamina C – wspomaga utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
Inspiracje kulinarne
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na urozmaicenie posiłków i dostarczenie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów.
Warzywne chipsy
Możesz pokroić wybrane warzywa w cienkie plasterki i upiec je w piekarniku. Chipsy możesz zrobić między innymi z batatów, cukinii czy buraka, a także z jabłek.
Frytki z warzyw
Warzywa możesz wykorzystać również do zrobienia zdrowej wersji frytek. Wystarczy, że pokroisz wybrane warzywa w słupki i upieczesz w piekarniku. Frytki zrobisz np. z batatów, marchewki lub pietruszki. Frytkownica też pomaga w przygotowaniu zdrowego posiłku.
Pasta do pieczywa
Pasty bardzo szybko i łatwo można przygotować z jajka czy awokado. Możesz również samodzielnie przygotować humus. Wystarczy ugotować ciecierzycę i odpowiednio doprawić.
Świeże soki
Do przygotowania soków możesz wykorzystać owoce i warzywa. Twórz własne kompozycje smakowe. Najlepiej, jeśli do ich przygotowania użyjesz wyciskarki wolnoobrotowej, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
Koktajle
Tak samo, jak w przypadku soków, do ich przygotowania możesz wykorzystać zarówno owoce i warzywa. Możesz mieszać je ze sobą w dowolny sposób. Za pomocą blendera kielichowego szybko przygotujesz bombę witaminową.
Suplementacja
Czasem dieta nie wystarczy do uzupełniania braku witamin i minerałów w organizmie, dlatego warto wesprzeć ją suplementami diety. Na rynku znajdziesz bardzo dużo dostępnych suplementów dedykowanych między innymi nastolatkom, osobom uprawiającym sport czy osobom starszym. Pamiętaj jednak, by korzystanie z nich skonsultować z lekarzem, szczególnie jeśli stale zażywasz leki. Niektóre suplementy mogą niekorzystnie wpływać na organizm w połączeniu z niektórymi lekami.
Kostki do lodów ze sklepu Aldi zostały wycofane! Ze względu na rozmiar kostek bardzo prawdopodobne jest ich połknięcie. To z kolei zagraża życiu i zdrowiu, dlatego sklep prosi o ich zwrot.